Hoppa direkt till innehåll

AA 25 år i Västerås

AA startade på ett café
En av medlemmarna som var med när AA startade i Västerås för 25 år sedan berättar:
”Efter en geografisk flykt i samband med min senaste och förhoppningsvis sista fylla, blev jag visad till en AA-grupp i min ungdoms hemstad. Mitt första AA-möte i oktober 1984 avslutades med att jag fick en handskriven papperslapp som innehöll ett förnamn och telefonnummer till en person i Västerås. Det var namn på en för mig helt obekant person, som jag tog kontakt med efter hemkomsten, någon vecka senare.

Han berättade att AA i Västerås förde en tynande tillvaro – det fanns i stort sett inga andra medlemmar och inga AA-möten. Själv hade han 5 års nykterhet vid denna tidpunkt. Vi beslöt emellertid att träffas på café Excelsior vid Kopparbergsvägen i centrala Västerås. Det var ett helt vanligt café med många besökare och däribland vi.

Dessa första möten under hösten och vintern 1984-85 var på alla sätt givande och betydelsefulla för fortsättningen i Västerås. Efter någon månad så kom först en person och senare ytterligare en. Vi var således redan fyra personer som hade ett gemensamt problem att tackla och försöka lösa.

I början av 1985 kände vi att Excelsior inte var den lämpligaste platsen att träffas på – det borde finnas en bättre lokal för våra möten, nu när vi hade ökat i antal.
Vid denna tidpunkt hade vi fått information om att det möjligen fanns en lokal hos IOGT-NTO, Slottsgatan 6, som vi kunde disponera. Vi besökte IOGT och fick ett positivt bemötande. Detta resulterade i att vi fick använda bokcaféet Globen en kväll i veckan.

Vi bildade en AA-grupp som fick namnet ”Slottsgruppen” och vårt första möte i den nya lokalen ägde rum torsdagen den 28 februari 1985.”
Tillströmningen ökar
1985 hade Minnesota-modellen introducerats och ett stort antal behandlingshem växte upp som erbjöd behandling baserad på AA:s tolvstegsprogram. Genom det ökade tillströmningen till AA och så också i Västerås. Vid den här tiden fanns inga AA-grupper i övriga länet så vi fick besök både från Sala och Fagersta.
”Det måste erkännas, att vi inte var så bevandrade i AA;s budskap och erfarenheter, från början. Mötena var ganska ”yviga” och många motstridiga synpunkter fördes fram. Jag förstår nu i efterhand, att vi inte var helt traditionsenliga den första tiden. Men på något sätt –fungerade gruppen ändå (kanske med hjälp av en högre makt) - vi var alla på ”rosa moln” – men det fanns också en innerlig villighet att ställa upp för varandra i den nyvunna frihet vi delade tillsammans.”
Ett möte i veckan var för lite
Efterhand ökade antalet medlemmar och det fanns behov av flera möten och även flera grupper. Problemen med café Globen var dels, att det inte var vår egen lokal och dels hade vi ingen möjlighet att förvara material eller sätta vår egen prägel på caféet. Caféet besöktes av andra gäster under dagtid. Det fanns inte heller någon möjlighet att få flera mötestider per vecka.
En annan utveckling var, att några orter i Västmanland startade egna grupper. Ganska snart hade till exempel Sala, Köping och Fagersta egna AA-grupper.
Koppargruppen
1988 startades Koppargruppen på Kopparbergsvägen 31A i en lokal som tidigare tillhört Mansjouren. Lokalen övertogs av Resursgruppen som i sin tur hyrde ut den till lokalens hyresgäster, bland annat eftervårdsgrupper, Al-Anon och AA. Koppargruppen är idag den största gruppen i Västerås vad gäller möten och antalet medlemmar. Gruppen har välbesökta möten varje dag i veckan. Slottsgruppen fortsatte sin verksamhet fram till den 30 oktober 2001, då medlemmarna beslöt att upphöra med gruppen. Medlemmar, kassa och diverse material gick över till Koppargruppen, i första hand.
Sigurdsgruppen
Sigurdsgruppen var verksam på 1990-talet och fanns i Ria-lokalen vid Sigurdsgatan 5 på Sigurdsområdet. Gruppen var mycket aktiv vid mitten av 90-talet och hade ett möte i veckan, på måndagar. Efterhand blev anslutningen sämre och medlemmarna beslöt att lägga ner gruppen i slutet av år 2000. Sista mötet var 25 december år 2000. I note-boken finns antecknat ”Sista mötet på Sigurd, p.g.a dålig anslutning och ingen cirkulation på nyckeln.” Några av medlemmarna finns fortfarande kvar i AA och i den efterföljande Timmermansgruppen.
Timmermansgruppen
Timmermansgruppen hade sitt första möte på Skärtorsdagen den 28 mars 2002.
Gruppen träffas i en liten trivsam lokal på Östermalmsgatan ingång 17 F, vid Aroshuset. En liten stabil grupp med en trogen skara på 5-8 medlemmar som har möten varje torsdag. Timmermansgruppen har flyttat och finns nu på Kopparbergsvägen 16, 1 tr (Öppna Dörrens lokal, ingång från gatan).
AA fortsätter att växa, Hammarbygruppen startar
Snart fanns det inte plats på Koppargruppen och det gick inte att utöka antalet möten på grund av att det fanns annan verksamhet i lokalen. Den 26 maj 2007 delas Koppargruppen och det startar en ny AA-grupp i Västerås, Hammarbygruppen på Ritargatan 2. Gruppen får snabbt många besökare och utökade till fem möten i veckan. Under en tid fanns också en Unga i AA-grupp på Hammarby som nu är vilande.
AA i Västerås har växt på många sätt
Om det var yvigt i början så har vi med tiden lärt oss vikten av att följa AA:s Tolv Tradioner och principer för att säkra och bevara trygga hemmagrupper för våra medlemmar. Och åtskilliga medlemmar har bidragit till detta genom att göra service och representera grupperna inom AA i Sverige.
Informationskommittén bildas
1997 bildades en informationskommitté på uppdrag av grupperna. Det var den första lokala informationskommittén inom AA och den har starkt bidragit till att ge AA en tydligare bild i Västerås med omnejd. Informationskommittén är mycket aktiv och har som regel flera informationsuppdrag på skolor, arbetsplatser, hälsovården och myndigheter varje månad.
Arosmötet, ett årligt stormöte för hela AA i Sverige
1995 genomfördes det första Arosmötet i Västerås i gamla Folkets Park. Året därpå flyttades det till Viksängsskolan och har med ett undantag hålltis där sedan dess. I år hålls det 15:e Arosmötet och det brukar samla 400-600 besökare, AA-medlemmar och anhöriga, från hela landet under temat Gränslös Gemenskap.
Sammanfattning
AA i Västerås har utvecklats positivt, från ett möte i veckan för 25 år sedan till 15 möten i veckan idag. Hundratals medlemmar, unga som gamla, kvinnor som män, har under åren hittat en lösning på sitt ödesdigra problem och funnit en fungerande väg genom AA:s tolvstegsprogram till ett gott och fungerande liv som nykter alkoholist.
Men fortfarande finns i Västerås, tusentals människor som kämpar med tilltagande alkoholproblem, med förnekelse, skuld och skam, och en sjukdom som bara blir värre och värre. Må de finna en lösning.

Närhelst, varhelst, någon ber om hjälp,
vill jag att AA ska finnas där,
och för det är jag ansvarig.